Rabat utcáin

Most Marokkó Rabat városka utcáira kalauzollak benneteket, ahol nekem megadatott, hogy az egyik divatfotó sorozatomat ott készíthettem el az aranyóra lemenő napsugaraival. 

Rabat Casablancától északra, Tangertől pedig délre helyezkedik el, az arabok alapították a 12. században. A 19. századra Marokkó fontos politikai és gazdasági központja lett. A gyarmatosítási időszakban Rabat volt a franciákkal szembeni ellenállás egyik utolsó bástyája. Rabat építészeti stílusát tekintve nagyon egyedi a többi marokkói városhoz képest. A város nagy faragott fakapuival, fehérre és kékre meszelt falaival , labirintusszerű szűk utcáival teljesen lenyűgözi az idelátogatót. Mint már előző blogomban is említettem, Marokkóban tilos nőket és férfiakat engedély nélkül fotózni, továbbá az utcán is csak külön engedéllyel lehet fotósorozatot készíteni. Nekünk volt engedélyünk, és az Óvárosi részen európai ruhában fotózhattuk arab modellünket a kék-fehér utcácskákban. 

A fotózás koncepciója a fehér szín volt, mivel az utcák fehér-kék meszelt falai és fakapui már egy adott színvilágot kölcsönöztek nekünk, így  már nem színesítettünk tovább plusz színekkel. Ezeknél a fotóknál természetes fénnyel dolgoztam, az aranyóra pedig külön jót tett a fotók fényvilágának.  Sajnos a fotózás vége felé lement a nap, a rendszervakut az utazós softbox-al elő kellett vegyem az utolsó képeknél. 

Visszatérve a koncepcióra fontos volt, hogy a modell beleolvadjon ebbe az autentikus környezetbe, annak részévé váljon, ezért mezítláb szerepel a képeken és  belesimul az adott környezetbe. A modellválasztásnál szintén fontos volt, hogy arab modellel dolgozzunk.  Az ékszerekről szeretnék még pár szót ejteni. A stylist Sri Lanka-i arany ékszerekkel egészítette ki a fehér ruházatot, ezáltal az egyszerű fehér színt kiemelte az arany csillogásával.

Érdekességként elmondható, hogy sok fotómon véletlenszerűen szerepel 1-1 cica. Marokkóban nagyon sok macska él az utcákon, etetik őket, szaporodnak, ezért akarva-akaratlanul találkozhatunk velük mindenhol és sikerült is megörökíteni őket 1-1 fényképen.  

Meg szeretném említeni, hogy külön nehézséget jelentett a marokkói fotózásokon, hogy az előkészületeket nagyon meg kell tervezni. Amikor a bőröndöket pakoltuk tele még otthon, szinte mindenre kellett gondolni, ami a fotózáson kellhet, pl. a hajsütő vas, smink kiegészítők, ékszerek, ruhák, cipők, csatok, hajlakk, stb. Mivel korlátozottak a repülésnél a lehetőségek, a bőröndökbe úgy pakoltunk be hogy saját ruhákat szinte alig vittem, mert a fotózások kellékei és fotós felszerelés elfoglalták a sok helyet. 

Model: Jina Krishane

Stylist és HMUA: Yulia Zimmermann

Fotós: Sopronfalvi Ildikó

Using Format